Fejlesztések, terápiák

Életfa | Gyógypedagógia, fejlesztés

Gyógypedagógia

Az érzékelés, az észlelés és a kognitív képességek fejlesztése komplex módon történik gyógypedagógusaink által. Segítenek az életviteli nehézségek kezelésében, a rehabilitációban és a társadalmi integrációban. Akár egyéni, akár kiscsoportos foglalkozásokon. A látásfejlesztéstől a halláson át, a tapintástól a mozgáson át, továbbá a kommunikációtól a kognitív ismereteken át az iskolai tantárgyakig széles körűen öleli át a fejlesztések tárházát gyógypedagógusaink eszköztára.

Életfa | Vízi terápia

Vízi terápia

Vízi terápia az Érd Arénában: örökmozgó és mindig mosolygó vízitündérünk csoportos és egyéni foglalkozásokat is tart az Életfa ficánkáknak. Önfeledt öröm özön, amit az uszodában tapasztalsz, igazi rajongókkal. A szülőkre is jó hatással van a víz, ők is megújult energiával tudják folytatni a napot. A csapat is sokszínű: súlyosan és halmozottan sérült, beszédfogyatékos, autista, adhd-s, Down szindrómás gyerkőcök egyaránt járnak a ficánkák foglalkozására.

Életfa | Kutya terápia

Kutya terápia

Kutyás terápia: a kacifántos gyerekek fejlődésére rendkívül jó hatással van a kutyával asszisztált terápia. A kutyák képzett, terápiás ebek és fejlesztő pedagógus ill. gyógypedagógiában rendkívül tapasztalt szakemberek foglalkoznak a gyerekeinkkel.
Van olyan csoport, ami szinte kutyás színjátszókör – zseniális élményözön. A kutyák szeretetbombák, erős szinergia alakul ki egy ilyen foglalkozáson a gyerekek és a kutyusok között. Támogatónk: MOL Új Európa Alapítvány

Életfa | Zeneterápia

Zeneterápia

Zenés foglalkozás : a zene sok gyermeknél ablakot nyit a világra, az önkifejezés egyik eszköze. A foglalkozáson együtt énekelünk , zenélünk és vannak gyerekek, akik rendszeresen táncra perdülnek. A zenés fogalakozást kacifántos gyerekek oktatásában jártas pedagógus, zenész tanár bácsi vezeti, akihez többen járnak Életfáról gitároktatásra is. És persze ránk anyukákra is nagyon pozitívan hat a zenei élmény, a mi lelkünket is gyógyítja folyamatosan.

Napközi ellátás

A tanköteles, azaz a 6. életévüket betöltött súlyosan és halmozottan sérült gyermekek fejlesztő nevelés-oktatásához biztosítunk igényes, otthonosan berendezett, a gyermekek egyéni igényeire szabott napközi helyiséget. Álmodtunk egy helyet a gyermekeinknek, megleltük, berendeztük, méltó környezetet teremtve a sérült gyermekeknek és a velük foglalkozó pedagógusoknak. Az Életfa fejlesztő napközije a nyugalom szigete, ahova a nap is besüt!
Kis létszámú csoportunkban, számos pedagógus munkája gyümölcsözik nap, mint nap.

Életfa | Fejlesztő napközi

Élményprogramok az egész családnak

#szabadidő, énidő, élmények, ünnepek, természet, kézműveskedés

Egyre nagyobb súllyal érezzük annak fontosságát, hogy az érintett családok testi-lelki boldogságra és biztonságra találjanak a teljes családjuk részére (kacifántos gyermekek és testvéreik, valamint szüleik, nagyszüleik). A programok egy része csak szülőknek szól, másik része az egész családnak.

Éppen ezért elsődleges célunk, hogy az életfás családok megtalálják a nekik kedves kikapcsolódási lehetőségeket egy megértő, vidám és összetartó közösségben. Ez a csapat nagyon nyitott, befogadó, így mindig szívesen várunk olyan érdeklődőket, akiknek a valódi értékek fontosak: így a jó minőségű társas kapcsolatok, a közösségi programok, és az élményeken keresztüli jólét és fejlődés.

Csapatunkból sokan szeretnek túrázni, ezért rendszeresen szervezünk hosszabb-rövidebb kirándulásokat, családdal vagy szülős kikapcsolódásként is. Gyalog, autóval, biciklivel.

Életfa programok | Kirándulás

Kellhet az embernek több, mint egy jó társaság, kint a természetben, napfürdőzve, a Benta patak partján? Előkerülnek a kockás takarók és terítők, és a fonott kosarakból a finomságok. Elengedhetetlen kellék az óriás buborékfújó.

Életfa programok | Családi piknik

Görkoris csapatunk rendszeresen járja a környező utcákat, tájakat, vidékeket. Fantasztikus móka, számos életfás anyuka tanult meg mostanában görkorizni, amely nagy mértékben segíti a kikapcsolódásban, egészségmegőrzésben. Télen persze alkalomadtán jégkorira is váltunk. A kerekesszékeseket meg toljuk magunk előtt, nagy-nagy örömet szerezve ezzel.

Életfa programok | Görkorizás

Számos egyedi programot is szervezünk, amelyek valamilyen szempontból különlegesek: sárkányhajózás, supozás, falmászás, kerekesszékes jéghokizás, valamint síelés, barlangászás, de ide tartozik a városi séta idegenvezetéssel is. Részt vettünk teljesítménytúrákon és PowerMum programon. De a Szedd Magad során begyűjtött barackok, eprek és almák is igen kellemes élménnyel kötődnek egybe.

Életfa programok | Egyedi programok

Akárcsak régen a fonóban, de most mi lányok asszonyok is megoszthatjuk "bánatunkat, örömünket, kisebb nagyobb titkainkat". Dalolhatunk vagy vicces történeteken nevethetünk, miközben kezünk munkájával alkothatunk dekorációkat, apró kis meglepetéseket. MI vagyunk az ÉLETFA Kacifántosan össze-FONÓdva. Programelemek: horgolás, szappankészítés, festés, karácsonyi díszkészítés, macaron sütés, stb...

Életfa programok | Közösségi Fonó

Vidám és ismeretbővítő színjátszó előadásokat mutatunk be inkluzív drámacsoportunkkal, a kacifántos gyermekek részvételével, zenével és kézműveskedéssel színesítve.
Ezen felül érzékenyítő programokat is tartunk óvodákban, iskolákban.
Bővebben: A Kacagó Kaci Színházunk >>

Életfa programok | Kacagó Kaci Színház

A Mikulás ünnepségek fontos közösségi események, melyekre a legnagyobb létszámban jönnek családok. Minden alkalommal kézzel készített ajándékokat és támogatóink segítségével édességeket tartalmazó csomagokat kapnak a gyermekek. Nem maradhat el néhány személyes kedves szó Mikulás részéről minden csillogó szemű gyermekünknek. Kedvcsinálóként nézzétek meg galériánkat is.

Életfa programok | Mikulás ünnepség

A Karácsony szigorúan a családé. Azonban az előkészületekben együtt tevékenykedünk. Kézműveskedések mellett rászoruló családoknak is segítünk, gyűjtünk és kiszállítunk. Amolyan karácsonyi angyalokká leszünk.

Életfa programok | Karácsonyi előkészületek

Szolgáltatás, tanácsadás


Mentorszülők

Mentorszülői
tanácsadás

Egyik fő célunk, hogy érintett szülők mentorként segítsék szülőtársainkat különböző területeken. Keressétek őket bizalommal!
Életfás mentorszülők >>

Tanácsadás

Tanácsadási
területek

Támogatások, juttatások, jogi tanácsadás, intézmény keresés, segédeszköz gyártók keresése és ajánlása, kórházi és orvosi ellátás ajánló, valamint egyéb területek megsegítése.

Szülőklubok

Szülőklubok,
beszélgetések

Jóleső beszélgetések, alkalmankénti találkozók az érintett szülők számára, kötetlen beszélgetés, egymás biztatása a nehéz helyzetekben, valamint örömködés, feltöltődés.

Pszichológia

Pszichológiai
tanácsadás

Ha aktuális élethelyzetünk megoldásában - megváltozott életkörülmények, családi nehézségek miatt - szükségünk van egy külső szakmai segítségre.

Érzékenyítés

Érzékenyítő
programok

Játékos formában érzékenyítő programokat tartunk óvodáknak, iskoláknak, ahol a gyerekek közelebb kerülhetnek az élet kacifántos oldalához.

Közösség

Valódi
közösség

Országosan egyedülállóan, valódi közösséget építünk, az élet számos területén segítjük egymást. Testileg-lelkileg összetartunk, óriási erőt adunk egymásnak.

Kisokos - terápiák, fejlesztések


Dévény DSGM: Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer.

Pető módszer, konduktív torna:A Pető-intézetben képzett konduktorok által végzett konduktív pedagógia.

TSMT: Tervezett szenzomotoros tréning a nagy- és finommozgások fejlesztése révén segít az idegrendszeri érésben.

Delacato-módszer: Idegrendszeri érés és a mozgásfejlődés kapcsolata.

Kulcsár Panni néni: Delacato és egyéb módszerekből összeállított komplex terápia.

HRG: Hidroterápiás rehabilitációs Gimnasztika, vízi terápia.

Hippoterápia: Gyógylovaglás.

MAES: Meghatározza a nem tipikus koordinációs minták kialakulását.

Pfaffenrot: Szinergetikus reflexterápia, elsősorban mozgásfejlődésükben elmaradt gyermekeknek és központi idegrendszeri sérülteknek.

Bobath: Agykárosodás okozta mozgásrendellenességek esetében alkalmazott mozgásterápiás eljárás.

Gyógytorna: Mozgásszervi rendellenességekre.

ABR terápia Magyarországon is elérhető a fascia alapú kötőszöveti terápia, amely a test struktúrájának megfelelő felépítését tűzi ki elsődleges céljának.

Csoda-csiga fejlesztőház: Az alapozó terápiától a komplex gyógypedagógiai és mozgáfejleszésen át a hallástréningig.

Borsóház: Egyéni állapothoz igazodó, speciális eszközökkel és módszerekkel végzett komplex rehabilitációs és fejlesztő tréningek.

Katona-módszer:Ideggyógyászok által felismerhető kóros idegrendeszeri fejlődésre.

INPP: Neuro-Fiziológiai Pszichológiai Intézet (INPP) által kidolgozott technika.

Vojta terápia: Reflexlokomóción alapuló gyógytechnika, közbelépve a mozgást és tartást irányító agyi folyamatokba.

Doman: Értelmi és érzelmi intelligencia fejlesztése.

Suit, Therasuit: Intenzív és speciális edzésprogramon alapul, különféle eszközökkel.

Csontkovácsolás:Oszteopátia - elmozdult csontok helyre rakása.

Logopédia:Beszédfejlesztés, hangok korrekciója, beszédtechnika, megkésett beszédfejldődés, dadogás, pöszegés, diszlexia.

Gyógypedagógia: Fogyatékosággal élők fejlesztése, oktatása, nevelése.

Pszichológia Az emberek lelki jólétét gyógyító, illetve az emberekre jellemző mindennemű folyamatok megértésére irányuló tudomány.

Tekintsd át a terápiákat részletesen!


Melyik terápiát, fejlesztést válaszd?

Bővebb információkért érdeklődjetek elérhetőségeinken, ahol megosztjuk veletek a személyes és a csoportbeli tapasztalatainkat. Keressétek bizalommal a mentor szülőket, ha bármilyen kérdésetek van vagy bármilyen problémába ütköztetek vagy ha esetleg van egy jó ötletetek!
MENTOROK az Életfán >>


Fascia alapú ABR terápia az Életfa szervezésében

Már Magyarországon is elérhető a legújabb kutatásokon alapuló fascia és kötőszövet alapú ABR terápia 2017. március óta, Leonid Blyum mozgástudomány szakértővel és fascia kutatóval.
ABR terápia bővebben >>